Zamknij
Serwis www.gazeta-msp.pl wykorzystuje technologię "cookies" tzw. ciasteczka. Pliki wykorzystywane są dla celów poprawnego funkcjonowania naszego serwisu. W przypadku braku zgody na ich zapisywanie konieczna jest zmiana odpowiednich ustawień przeglądarki internetowej z jakiej korzystasz.

Home >> Wszystkie artykuły >> Przedsiębiorco, masz coraz mniej czasu >>

Przedsiębiorco, masz coraz mniej czasu

Zmiany w znakowaniu produktów spożywczych

Producentom żywności został już tylko rok na dostosowanie się do pierwszego etapu zmian w zakresie znakowania żywności.
Zgodnie z decyzją Unii Europejskiej producentów żywności czekają znaczące zmiany w zakresie znakowania produktów spożywczych. Czasu na dostosowanie się jest coraz mniej – od 13 grudnia 2014 r. etykiety będą musiały spełniać nowe wymagania  dotyczące informowania konsumentów o zawartości składników powodujących alergię lub nietolerancję. To jednak nie koniec zmian. Od grudnia 2016 r. na opakowaniach będą musiały znajdować się także informacji na temat wartości odżywczej produktu.



Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego oraz Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wprowadza szczegółowe wytyczne w zakresie przekazywania konsumentom informacji o żywności. Odpowiedzialność za przygotowanie etykiet zawierających wymagane dane spoczywać będzie na producencie. Jednak zgodnie z założeniami rozporządzenia już od 13 grudnia 2014 r. konieczne będzie zamieszczanie na opakowaniach informacji o nazwie, składnikach, substancjach powodujących alergię bądź nietolerancję. Ma to szczególne znaczenie w przypadku produktów przetwarzanych oraz modyfikowanych, w których pierwotnie zastosowane składniki wciąż występują nawet jeżeli zmieniły swoją formę. Co istotne, choć zmiany zaczną obowiązywać z końcem przyszłego roku, to naprawdę warto przygotować się do nich z wyprzedzeniem. Wbrew pozorom druk dużej ilości nowych opakowań wymaga długiego czasu, a w sytuacji, gdy wielu producentów pod koniec 2014 roku zacznie zmieniać opakowania, ten okres może się dodatkowo wydłużyć.

To jednak nie koniec planowanych zmian przygotowanych przez Parlament Europejski. W zakresie informowania o wartościach odżywczych ten sam dokument przewiduje 2-letni okres dostosowawczy i określa datę, od której również i one muszą być przedstawiane na opakowaniach, na 13 grudnia 2016 r. Przygotowanie się producentów i dystrybutorów importowanej żywności do spełniania tych wymagań jest bowiem jednym z działań mających na celu ułatwianie dostępu do całego rynku unijnego.

Głównym zamierzeniem rozporządzenia, które zacznie obowiązywać już w przyszłym roku, jest stworzenie prostego i przejrzystego systemu informowania konsumentów o właściwościach produktów spożywczych dostępnych na terenie krajów unijnych. Informacje o składzie, a więc m.in. ewentualnych alergenach są niezbędne do tego, aby nie powodować zagrożeń dla zdrowia i życia.

| |
Komentarze Dodaj komentarz
Brak komentarzy.

Partnerzy

Reklama partnerzyReklama partnerzyReklama partnerzyReklama partnerzyReklama partnerzyReklama partnerzy
Archiwum