Mazowieckie smaki
Tradycja i smaki Mazowsza, czyli Laur Marszałka 2014
Boczek rolowany, powidła śliwkowe bez cukru, bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy czy pierogi drożdżowe - tak smakuje Mazowsze. Producenci tych smakołyków zostali laureatami konkursu o Laur Marszałka za 2014 rok.
Wśród wystawców nie zabrakło m.in. pszczelarzy, piekarzy i cukierników, którzy z rąk marszałka Adama Struzika odbierali nagrody.
W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r.
Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową.
– Zdrowa, tradycyjna żywność, bez sztucznych dodatków cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród konsumentów. Patrząc na liczbę zgłoszeń do tegorocznej edycji Lauru – producenci też coraz chętniej i śmielej sięgają po stare, sprawdzone przepisy i udoskonalają je. Zależy im, by to właśnie ich produkt był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Udział w takich wydarzeniach to dla nich doskonały sposób na promocję ich działalności i zaprezentowanie swoich produktów szerszemu gronu odbiorców – powiedział marszałek Adam Struzik.
Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.
Tegoroczni laureaci to:
Grupa A – PRODUCENCI INDYWIDUALNI
1. Wyroby piekarnicze: PIEROGI DROŻDŻOWE
MARIANNA PARZYCH
powiat ostrołęcki (gmina Kadzidło)
2. Wyroby cukiernicze: STAROPOLSKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY
MARIA KOŁAKOWSKA
powiat ciechanowski (gmina Opinogóra)
3. Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego: WĘDZONA SŁONINA CHŁOPSKA
WIESŁAW WIĘCH
powiat wołomiński (gmina Kobyłka)
4. Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie): CHŁOPSKA PRZYZUCHA
ELŻBIETA ŻEBROWSKA
powiat ostrołęcki (gmina Myszyniec)
5. Produkty mleczarskie: KULECZKI Z KOZIEGO SERA
SABINA MĄKA
powiat ostrołęcki (gmina Kadzidło)
6. Produkty mleczarskie (wyróżnienie): KOZI SER TWAROGOWY Z CEGŁOWA
GRAŻYNA STELMACHOWSKA-KOWALSKA
powiat miński (gmina Cegłów)
7. Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego: CZARNA PORZECZKA Z CUKREM
HENRYKA I STANISŁAW MYSZKA
powiat makowski (gmina Karniewo)
8. Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie): PASZTET WARZYWNY
STOWARZYSZENIE INICJATYW SPOŁECZNYCH W OBLINIE
powiat garwoliński (gmina Maciejowice)
9. Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego (wyróznienie): GRUSZKI W SYROPIE
MAŁGORZATA WOJEWÓDZKA
powiat sokołowski (gmina Sokołów Podlaski)
10. Miody: MIÓD WIELOKWIATOWY „WESOŁA PSZCZÓŁKA”
JANUSZ AMBROZIAK
powiat ostrowski (gmina Ostrów Mazowiecka)
11. Napoje: MIÓD PITNY TRÓJNIAK DOMOWY
MIROSŁAW PĘDZICH
powiat ostrowski (Ostrów Mazowiecka)
Grupa B – PRZEDSIĘBIORCY
1. Wyroby piekarnicze: CHLEB BEZPSZENICZNY 10 ZIAREN ŻYCIA
P.P.U.H. ER ROBERT JASIŃSKI
ul. Jaśminowa 118, 05-300 Budy Janowskie
powiat miński
2. Wyroby cukiernicze: BEZOWO-AJERKONIAKOWY ZAWRÓT GŁOWY
ZAKŁAD CIASTKARSKO-PIEKARNICZY „SYLWIA”
Czyżówka 28, 26-806 Stara Błotnica
powiat białobrzeski
3. Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego: BOCZEK ROLOWANY
WYROBY MIĘSNE-REGIONALNE MAŁGORZATA KWIATKOWSKA
Wólka Kikolska 14, 05-180 Pomiechówek
powiat nowodworski
4. Produkty mleczarskie: SER KRÓLEWSKI WĘDZONY plastry 135 g. (opakowanie BAG)
OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W SIERPCU
ul. Żeromskiego 2A, 09-200 Sierpc
5. Produkty mleczarskie (wyróżnienie): MASŁO TURSKIE
TURSKA DOLINA MINI MLECZARNIA – ELŻBIETA I TOMASZ RACHOCCY
Turza Mała 56, Lipowiec Kościelny
powiat mławski
6. Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego: POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU
KROKUS PRZETWÓRNIA OWOCÓW I WARZYW CZESŁAW CARYK
Pająków 25 B, 26-704 Przyłęk
powiat zwoleński
7. Miody: MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ JODŁOWEJ
PASIEKA MURAWSCY ŁUKASZ MURAWSKI
Wola Wacławska 24A, 26-625 Wolanów
powiat radomski
8. Napoje: NATURALNY SOK JABŁKOWY
SAD NA ZAPIECKACH
Zapiecki 5, 05-180 Pomiechówek
powiat nowodworski
9. Napoje (wyróżnienie): NALEWKA SZEPTUCHY – Z KWIATU CZARNEGO BZU
NALEWKARNIA LONGINUS R. DZILIŃSKI, RAFAŁ DZILIŃSKI Z CIECHANOWA
ul. Leśna 52, 06-400 Ciechanów
powiat ciechanowski