Zamknij
Serwis www.gazeta-msp.pl wykorzystuje technologię "cookies" tzw. ciasteczka. Pliki wykorzystywane są dla celów poprawnego funkcjonowania naszego serwisu. W przypadku braku zgody na ich zapisywanie konieczna jest zmiana odpowiednich ustawień przeglądarki internetowej z jakiej korzystasz.

Home >> Wszystkie artykuły >> Kraina dodo >>

Kraina dodo

Atrakcyjne miejsca, czyli pomysł na deszczową, polską jesień

Co prawda wiele mówi się o tym, że swego nie znacie, a cudze chwalicie, ale jak tu nie chwalić, jak za oknami deszcz, chłód i mrożący wiatr. A to dopiero początek listopada i początek depresyjnej pogody. Na szczęście są na świecie miejsca, gdzie o tej porze roku przez cały dzień świeci słońce, a temperatura nie spada się poniżej 22 stopni Celsiusza.

Miłośnikom południowego klimatu – słońca, plaży, ciepłego oceanu i egzotycznej kultury – polecamy wyspę Mauritius. To państwo wyspiarskie, położone w południowo-zachodniej części Oceanu Indyjskiego, niecałe tysiąc kilometrów od Madagaskaru.

Mauritius został odkryty przez Portugalczyków na początku XVI wieku. Następnie był kolonializowany przez Holendrów, Francuzów i Brytyjczyków. Przez te wszystkie lata wyspa dwukrotnie zmieniała nazwę. Niepodległość uzyskała w 1968 r. Wówczas powstała republika Wspólnoty Narodów. Mauritius jest jednym z nielicznych państw afrykańskich, w którym panuje stabilna demokracja.

Miszmasz kulturowy

Niewątpliwym motorem rozwoju tamtejszej gospodarki jest turystyka. Językiem urzędowym na Mauritiusie jest angielski, ale porozumiewać możemy się także po francusku.

Mauritius zamieszkują głównie Hindusi i Muzułmanie. Pozostałą część populacji stanowią Chińczycy oraz Sino, czyli Maurytyńczycy. Dzięki temu kultura Mauritiusa jest jeszcze bardziej zaskakująca, pociągająca i egzotyczna.

Przeszłość kolonialna Mauritiusa pozostawiła wyraźne ślady w kulturze wyspy. Dlatego też, na przykład sztuka kulinarna Mauritiusa łączy w sobie smaki holenderskie, francuskie, indyjskie i kreolskie. Kuchnia typowego Maurytyńczyka obejmuje: rougaille (śródziemnomorska potrawa z pomidorów), Sounouk (sucha ryba na słono), mięso duszone z ośmiornicy z jarzynami, Doube de poisson oraz Biryani (wersja maurytyńska). Wśród typowych maurytyńskich napojów znajdziemy Aloode, a na przystawkę otrzymamy Dholl puri, Gateaux, Samoussa i Baja.

Klimat

Na wyspie panuje klimat podzwrotnikowy. Nigdy nie jest zbyt gorąco, ani zbyt zimno. Panują tu dwie pory roku: lato – od listopada do kwietnia oraz zima – od maja do września. Średnie temperatury w zimie wynoszą: nocą – 17oC, a w południe – 24oC. Z kolei latem średnia temperatura wynosi 30oC. Temperatura wody z kolei wynosi odpowiednio 22 i 27oC.

Latem słońce na Mauritiusie wschodzi o 5 rano, a zachodzi o 19 wieczorem. Tymczasem zimą wstaje o 6 rano, a zachodzi o 18:00.

Pomiędzy styczniem a marcem występuje sezon cyklonowy. Cyklony tropikalne są powszechnym zjawiskiem ma wyspie. Zakłócają pogodę zaledwie kilka dni w roku – przynosząc wówczas obfite deszcze.

Pełna treść artykułu dostępna jest w formie e-gazety.

Zamów Gazetę PDF koszyk



nr 11(68)2007


zamów koszyk

| |
Komentarze Dodaj komentarz
Brak komentarzy.

Partnerzy

Reklama partnerzyReklama partnerzyReklama partnerzyReklama partnerzyReklama partnerzyReklama partnerzy
Archiwum